Sunday, March 1, 2009

Mengupas Perubatan Islam


semalam aku pegi dengar kuliah nie...bguz ma.sedikit sebanyak ilmu tentang perubatan islam yang diambil dari kitab Al Qanun fi At Tibb(The Canons of Medicine),karya Ibnu Sina ngan ilmu ubatan herba diceritakan dlam kuliah nie.

antara yang aku dpat semalam:

  1. orang tekanan darah rendah.kalau kita tengok kat lidah orang tuh berwarna merah kepink pink ngan kemungkinan dia ada tekanan darah rendah.
  2. roselle nie baek untuk darah.kalau orang2 selsema bguz minum airnya sebab dia kaya dengan vitamin C.
  3. untuk campak,gunakan daun mambu/bedak delima.sapukan kat campak tuh.insyaallah esok hilang.
ada lagi tapi aku malaz taip! hahaha~

hmm, jika Ibnu Sina dengan Al Qanun fi At Tibb,Al Buruni dengan Qanun Al-Masudi, Ibnu Khaldun dengan Al-Muqaddimah yang mengupas tentang masalah2 sosial2 manusia,Ibnu Batutah dengan Tahfatun Azhar fi Gharaibil Amshar,dan byak lagi karya2 cendakiawan dan ilmuan muslim yang ditinggalkan untuk membimbing umat pada masa depan ketika mereka tiada...bagaimana tanggungjwab kita sbagai umat islam skarang??

jangan kata menulis karya2 nie,membaca pun masih x mhu!



6 comments:

fikri FAUZI said...

perghh..
banyak petue2 kau..
cam petua nenek aku..
huhuhu

eju said...

ada lagi tapi aku malaz taip! hahaha~

pemalaz r ko nih.. aku tgh syok2 bace petua2 nih.. ish >=(

norain ishak said...

hoh!sharing is caring..

eKyN said...

wah bagos2 de kesedaran sivik ni

ahakz!

there.she.goes said...

laa..
ade ke ptut tulis petua bpe kerat je..
share ar byk2..hehe!

p/s: ini boo..ahaha!

pemetik bintang said...

thanx`
kt mn ag leyh dpt info2 cani ekk?

Newer Posts Older Posts