Sunday, November 21, 2010

My Croc

hahak..arini banyak kan aku post.biasalah,rindukan seseorang! hahak!
~song-->oasis-beast~


Add caption
croc??? hahak! sebenaqnya aku memang sayang croc nih.abg aku yang hafizan tu blikan.hehe..
comei tak! erkk??tak? ti aku na pi beli jibbitz banyak2 gih lah.baru pelbagai! hehe..tapi,aku suka wat cam skarang..2 2.ta banyak sangat katunnya kan.....

tutu~!

Bye2 Linkin Park

hahak! tajuk skema lah~

2 ari lpas aku busy dengan pc lama aku nie.casing linkin park yang dibuat khas dari tuan punya pc Saf De Albuqueuer (cam nama alfonso tu plakz..hehe) akan ditukar hak milik kepada Mr Aan aka Pak An dan Mak An.hehe!!

buzy memunggah
sebenarnya aku sayang na jual benda nie.tapi memandangan teknologi da menggunung tinggi,kre kalau aku nak pakai desktop baru i7 skrang,power supply bwah..jadi ta sesuai ngan casing nie.nasib la ada pc yang masih sesuai.pc paan~dual core.

brapa hang juai kat dy saf??? ha...silap ar tnya.hahak! ada lah.rahsia!

setelah d'Mod kan campuran iCute dengan iCute.pergh..lawa plak~~nak pegi cari kdai mana juai~lowyat pun ta dpat.wakaka! bangga2~skarang tunggu na angkut pegi kl then bedah ngan pc lama aan. special utk mmber jeh!

pada sesiapa yang berkeinginan na customize pc korang,leh hubungi aku k! harga leh adjust len~hehe

p/s: aan,ko taknak pun ta pek..hahak!

Saling Memahami dan Memaafi

~song--> bulan kedua-melly~

hmm...maqi kita bincang sal perkara umum nie yeh.bayangkan lah,kalau la suma umat Islam kat dunia nie ada dua2 sifat tajuk nieh,apa agaknya jadi kan? mesti kita suma da maju!! kuat!! ta gentar langsung dengan musuh2 kan? mmm,tapi kita jangan korek UMAT,kita juz korek MELAYU.sebab kita kan melayu,lemah pun melayu...islam leh,tapi kta cubit yang kecik nie dlu~hehe

bukan apa tau,sejak 2 ari aku pegi klantan nie.alhamdulillah! aku tengok leh kata 90% kedai kebanyakkan melayu..dan kerajaan klantan plak mewajibkan suma banner or iklan kedai2 mesti ada jawi.hah! bertambah sejuk lah mata aku tengok.kan2~

tapi,aku dapat rasa sangat kemunduran dari sektor ekonomi orang melayu nieh.bukan dapat rasa,tapi dapat nampak! tengok~! heee~ya ya! i noe,kelantan antara negeri yang tak banyak langsung utang kerajaan pusat ngan kerajaan persekutuan.tapi, tah.aku masih pelik.bukan salah kerajaan sangat.tapi bagi aku kemunduran bangsa tuh.nampak kemajuan disana umpama time taun 90an.sehinggakan,na tengok satu taman pun susah kat sana..malah satu jalan cross over ataz pun tak dek.jalan cross over?? yah! sebab aku baru tengok satu projek cross over depan kb mall baru na wat.hahak!

bukan na maen sentimen negeri,tapi laen sangat dengan Kota Bharu dimana ibu negeri dengan Bukit Mertajam yang hanya dipinggir kemajuan penang tuh.kra BM nie pinggir bandar.tapi,kemajuan nya hampir2 or lebey dari KB tuh.hahak~maaf la yeh.pandangan2.

yah,panjang kan huraian aku.memang pun! blog saya plak kan~hahahak!

bukan na kata maju apa,cuma aku na orang MELAYU nie paham,memahami! bila kta memahami keadaan,kita akan berniat or plan na maju..baru lah ada pembangunan! baru lah KAUM MELAYU tuh akan naek levelnya dpandangan luar.nie tak,bila satu satu pihak pakat2 ta memahami pihak laen,berbalah! pastu ada dua puak...ha...

dari dua puak plak..tetiba,ada la si kunan nie ta puas ati,pecah....~ *nampak tak sifat memahami dan memaafi kita tu tak wujud??* jadi,camna na jadi pemimpin??? bila ada puak2 nie~

cuba lah kan...senang ckap si bn nie rendah diri, pegi memahami niat pas untuk memimpin negara~'knapa korang na pimpin sangat negara nie?? owh...sebab nie...maaf la eh.biar kami perbaiki~'
pastu yang si pkr plak ckap 'hah..kami leh ja sokong kalau wat camni camni..'

hah! ta keh solve tu..selesai masalah budu kan~haha..tapi sendrik mau tau lah kan,susa la nak camtu.ha,sebab tu lah..KAUM SENDRIK ta memahami.nampak aku besaqkan tulisan tu?? sbab aku geram ngan kaum aku sendrik.hahak!

hablul minannas~
jadi kita tak perlu pandang sal politik negaralah..kalau rasa besar sgt benda tuh.baek2..pandang hubungan kita dengan manusia.orang ckap hablul minannas kan?? jga hubungan dengan manusia.dimana na aku ckap nie kira kelompok kecik..hubungan antara kita dengan parent,hubungan kita dengan kawan,dengan cikgu,dengan masyarakat terdekat.ha..

cuba start ari2 kita dengan perasaan memahami dan memaafi.bgun2 pagi tengok mak pokpek2 mara~jangan kita pegi mara sebab ganggu kta tdo plak kan.pegi tnya 'napa nie mak..ada masalah apa nie?'.ha..haha! itz better rite! nmpak tak apa aku na ckap nie??! ketuk kang~haha..then bila kawan2 kita wat salah,dy bagi kita marah..cuba pahamkan.'owh..memang sejak dlu prangai dy camnie..aku da paham,baek..aku maafkan'.ha..smart kan? insyaAllah..kalau kita start ari2 kita camnie,satu ari tu aman dunia! hehe..tapi kalau memang perangai cam KENTUT,sifat memahami pun kna la ubah skit~pegi wat kja laen keh..ha..tu memahami lah kan~ :)

time demo gms..hahak student poweeerr!


huh..pnat berhujah pendek~
jadi camtu lah aku na ckap ha...maaf la kalau isi ta ckup or pendekatan aku nie kurang~papa kekurangan sila letak komeng kat cbox tu yeh.

aku ckap tu untuk aku sma~bukan na bising sgt sbnarnya...cuma nak berkongsi.ok kan?

ayuhhh!! serapkan! suntiikkkann! dua cecair virus nie kedalam badan..truz ke hati~insyaAllah! salam~



Lama tak pi kelantan~

da kat setaun da aku ta ikut parent aku antaq kak cah pi kelantan,blajaq~
yalah,sejak masuk kuis la tuh kranya...aku cam ta dapat time yang owang ckap molek untuk pi sna antaq akak aku yang comei nie.

alhamdulillah,cuti nie dapat gak ikut antaq.kalau tak plan na p cameron highland amik angin sna,tapi tak jadih,tukaq! kelantan mali!~~

time na pi tu aku da berazam, 'tamo tdoq langsung strait smpai sna!'.laz2..hampeh!! time jalan dari tasik banding ke jeli tu aku tdoq jugak sat.hahak! ngantuk weh! tambah2 tngok kak aku sorang gi keja tdooooqqq ja.haha!! aku kaji2 kan,kak aku yang fez nie memang kaki tdoq tau..dy bukan tdoq sebab ngantuk.tapi sebab mngada! sajaaaaa sronok pejam mata! haha~haish..

pastu antara kisah lawak time pi klantan nie kan, time kat baling ada roadblock polis.maybe ada kes kot,sebab tu ada rodblok.aku ngan kak aku dua wang nie dok relax2 layan....tuptup!! jam! ayah da ckap 'ala..nie xcident la nie..'.sampai kat satu tmpat tu,ayah nampak polis tengah cek ic ngan lesen suma keta yang lalu.ayah truz ckap kuat2 'ha!! hampa suma pakai tali pinggang lekaih....cpat2...polis dok cek tu!! abih la...kita kna samannnn...'.kami suma wat relax lagih.muka cam ta dek efex la.(da thu memang ta dak papa lah!).haha~laz2 da na 4 keta dekat tu,ayah ckap gi 'haish! ti kena saman,hampa pakat2 bayaq nah! polis da na dekat nie~!'.mak pun truz buat2 sokong ayah 'ha...pakai2..cpat2!! '.(mak saja sokong ayah..sebab kalu tak sokong satgi ayah cam tacink! haha!).aku apa lagi....ssslluupp! pasang belt.kak syeha pun! cuma kak cah yang tengah ja tak buh sebab seatbelt dy tak dek! pegi mna tah....

ayah da kumat kamit da pokpek2 ckap ti kna saman.kak da strezz,truz ckap 'ala..kna saman bayaq ja lah...da dy nak saman sgt..'.haha! bertambah hot la ayah aku! hahahaha~pastu kak cah ta pakai la~~aku swuh dy wat2 tdoq.bajet!

hohok..time keta depan kami polis cek kan,tiba2 pemandu dy siap salam2 gi ngan polis tuh.pergh! baek beno...~pastu kte kami.ayah ta sempat na bukak tingkap,polis tu swuh jalan~ayah truz pegih.hahaha! kami dalam keta suma gelak2 da..pokpek2~ayah diam ja~strezz la kan,keta owg kna tapi ktwang tak.haha..
ayah kata 'mungkin sebab lambang HPA depan nie kot lepa tak jadi cek..'.ammbuuuih! bajet pangkat tinggi sgt! hahak~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
indah betoi jalan2 pi kelatan.safwan like thiz! dengan pokok2 kat utan2 tuh..perghh.memang elok la untuk orang yang bermasalah mental.haha!

ok,ti aku cita gi klu free k~

Lama tak bertapa

hoookkhhoookk...

lama kan aku tak berrbeerrblog nie.tu lah prangai aku! bila kesunyian,pastu hati tenang sangat..smpai tadek papa kja,baru na blog.tapi kan aku banyak kali kot na post..tapi ta leh.cam ta masuk mood jah.hahak!

*opsss! tekejut aih! haha! yalah,aku tga dalam gelap2 nieh kan,aku tengok cermin panjang depan nie,tengok2 muka aku cerah semacam! haha!~nampak sangat penakut! kui2..*

sebenaqnya dari tadi aku memang tenang dan ready na berblog.cuma lagu2 yang secondhand serenade ngan lifehouse tu ta menjemput aku menaip kat snie.laz2,lagu ost my girl plak~hahak!

malam nie laz aku bertapa kat penang.esok da balik kuis.hmm,da seminggu kan aku kat uma raya aji.da la raya pun ta disambut sangat.yalah,demam 2 ari~pluz,keja tdoq bgun makan tdoq~haish!! apa na jadi ngan hang sapuaaaaannn!!!

Saturday, November 20, 2010

yeah...im drowned in serenity

Did U Feel Better Or Not??

tak dek mood na on9 ym~
tak dek mood na on9 fb~
tak dek mood na tdoq~
tak dek mood na kmaz barang balek esk~
tak dek mood na epi sgt2~
tak dek mood lah...haish.lemah n lemah...huhuk





aku bila lemah,aku dgaq lagu yang bunyik dy akan2 dapat bagi aku semngat walaupun lirik dy ta kna pun ngan mood aku tuh.hehe..


Salahmu mau bicara
Dan ku akan cerita semua
Apa mauku, siapa dirinya
Karna memang tak ada yang lain
Terus hubungiku lagi
Jangan bilang ini yang terakhir
Aku ngerti kamu
Kamu ngerti aku
Aku sayang kamu selamanya


bak kata Wali-Yank. ingat lagi aku pnah cita sal aku lemah dlu.tapi bila dgaq lagu nieh aku truz bgun! bangkit! bersemngat na wat keja..hohok!

p/s~I need myG

Saturday, November 13, 2010

Safwan like thiz...!!

sha lala sha lalala~~~

lawa kan tulisan khat nie.ala2 pro kan~hehe!
baca btoi2..apa yang ditulis tuu..hehe!

tqtqqtqtqtqtqtqtqqtqtqtqtq and trimas! aka thankx~

Nari-nari Sorang-sorang

haha,,,tajuk cam ngek ja kan?!!!!!

yuhuuu..aku perlukan bass..yeah! da jmpak! dalam file lagu2 korea~dari t-ara sampai 2am 3am 4am suma aku layan arini.sambil2 kmaz umah! hahak! syez orang ketuk umah aku tak dgoo..~~
speaker altec lansing kesayangan aku nie memang gempak la!! tingat ti aku mula2 pi beli ngan ayah 6 taun lepas kat kdai..perghh..bes2! bunyi yg superrbbbb....dum dum dum...tahniah razin! sebab bli speaker yang sama kat snie,leh aku layan2 time hg tak da.wakakak!

kmaz doooowww umah akuuu...sambil aku epi2 dgo lagu korea yang aku tak paham nie aku jadi rajen skit! yuhuuuuu...

cpat kmaz saf....ti na balek da..(padahal esk plak balek nya..aaa!).

aan nie tadi kata kul 2.30 pastu kta lmbat skit plak.haish...~

Cuti Raya Aji

aiyaiii~~aku keseorangan lagih! standard lah,tinggal jauh memang camnie..
budak2 yang dekat gelabah ja balik awal~! huh!

haha....asal cam bengang ja nie saf??? tak la.aku yang saja cari pasal.balik lambat skit dari orang len yang kebyakkanny semalam dan arini da balik sebab Kuis bagi cuti sampai seminggu.skali raya aji.perghh~suka suki la budak2 ha...hehe

aku saja balek lambat sebab fezly, aan nak sangat bawak member dia nie pi restoran arab kat cyberjaya.hehe! sec, aku nak wat balancing,alignment,tukar minyak,overhal hati aku nieh ha..so i need to be alone for awhile.hehe...

thankx aan!! sebab sanggup balek pastu mai amik member hg sorang nie sebab na bawak pi makan.hahak!
semalam time suma budak2 nak balek,termasuk MAN ANAK MAK pun tergesa2 nak balek.haish..ha smbung2,semalam time aan nak balek pas jumaat,dia tnya 'mak saf nak aku amik ka malam nie..tdo umah aku mo?'.huh..tak mo lah aku susah2 kan family owg kan~jadi aku terpaksa menolak.hohok.tapi aku tak kisah pun keseorangan cnie,sebab aku leh survive sorang2.makan jeh apa yang ada.nak kuar pn tak kisah.aceh! lagipun syeh miftah ngan zaid balek raya aji ti.so aku ada member lah.wira pun sma..ngan nik jo! yhuhuu...ramai gi peneman aku kalu aku TERLALU MEMBUTA BORINK~.

alhamdulillah,aku da atuq jadual molek punya arini.kul 2.30 japgi aan da nak mai.maybe malam baru balek kot.sbab nak pegi stesen kajang jap beli tiket bas.huuk!

aku dgaq tiket banyak abiz...tah la.haish.mesti balek!! sebab aku tak sampai ati nak tinggal kn ayah pegi smayang raya sorang2.yalah,abg aku dua2 tak balek sebab uniKl tu tah papa wat exam 2,3 ari nak raya.so dorang balek sabtu depan.huh...

*erk! man kol plak,tnya sal laptop..owh da nak beli la tuh!*.haha~sory ar man...semalam aku marah hang.haha!! ya lah,bengang plak kan..kte nak balek lmbat la apa la..tup2.beli tket smlm,truz balek.tersentak aku oh!.

Maaf~



Matinya Hati Seorang Pejuang

setiap kekasih Allah,menempuhi jalan ini..untuk mereka memiliki,kejayaan~
ayuh bersama kita susuli.....perjalanan kekasih Allah~
agar kita tiada rugi,dalam meniti hidup ini~~
-nazrey johani-->air mata keinsafan-


aku trasa hati aku macam mati seminggu ni.haish,bukan hati mati,tapi nielah antara perumpamaan yang elok untuk diri aku yang serba serbi nieh. maybe sebab aku lupa wat target or carta kehidupan aku kot.jahdual!!

aku lupa diri aku yang sbnaq~
aku rindu diri aku sem 1~!

wahai Rasul kau lah segalanya,contoh terbaek umat akhir zaman~
akhlakmu tinggi kan kami jejaki,sifatmu sempurna...pelengkap peribadi~
wahai Rasul kami merindui sinar wajahmu..mendamai kan jiwa..
manis senyumanmu,menawar hiba..dihati kami kau lah segalanya~
-nazrey johani-->wahai kekasih-


memang kena lagu2 nieh dengan mood aku malam nie.huhuk! yah! aku keseorangan skarang! i like it,smtime! sebabnya...dalam kita hepi2 dalam kehidupan dengan keadaan ramai kawan2 kan,kita leh terleka kan?? erk! bukan kita!!! aku jeh..yah..aku akuh!!
hmm,bila keseorangan nie kan,baru kita leh muhasabah diri kan~huhu..malunya aku kat Allah!!! ampun222....kan hambaMu yang kurang ilmu inih! lemah btul iman akuh!

aku malu dengan diri aku kadang2...umpama pokok bunga! bila nak kembang...pergh! lawa sgt...! elok dipandang,wangi baunya, ada keindahan hati yang tersurat kan~~tapi,bila tak disiram,tak ditabur baja..emm,pokok bunga jadi layu,daun kekeringan,haus! malah dihinggap serangga~ lalu mati kekeringan~
macam tu lah aku....perlukan baja dan air!

memang lah ilmu agama tu bukan untuk owang yang amik kos islamic ja...suma owg wajib pelajari kan! tapi, yang tak amik kos islamic nie laen skit ujiannya tau...baja dan air perlu dicari sndrik.itu pun bagi owg2 yang masih Allah beri kesempatan untuk sedar...alhamdulillah~tapi bagi owg2 yang tak tahu baja dan air tu penting?? truz dengan kelayuan dan tunggu smpai pokoknya mati kan?? itulah ujian! makin dihadapi,makin dicari baja dan air..insyaAllah ada kebaikan yang kta dpt kan??insyaAllah!

Kau yang berhak disembah
Pemerintah alam
Tempat mengadu segalanya
Tidak dilahir tidak melahirkan
Tiada setara kuasa denganMu
Ya'Azim

-mestica-->cinta teragung-


akan trasa ketenangan dalam perjuangan bila sesuatu perkara tu kta btul2 buat dengan iklaskan hati~
ya Allah, kembalikan hati2 itu kembali.......aku dahaga kan semangat dlu!! henshin! erk?hooo~


mood: sebersalah~

Monday, October 18, 2010

Demam Headpones


          
                                                      VS


lalalala~dua2 aku nak! dua2 sakit! sakit?? mahal ar.hahahaha~~

aku berhasrat na beli.jadi bila aku ckap berhasrat tu kira na lah kan~tunggu masa,tunggu ckup poket,tengok keadaan molek,insyaAllah.

yang si Dr.Dre tu kat Malaysia cukup susa aku carik.ada kat kat MidV.tapi tah.sebab aku da try usha na beli on9 pun post ke Malaysia xdek. Ebay Malaysia leh....orang jual tu kat KL ja.baek aku beli by hand kan,lagi selamat~dalam RM 7rat

yang si SteelSeries plak,belambak kat Lowyat (da usha banyak kali da...).tapi cam biasalah.harga putput.haha~dalam RM398,

kelebihan konfem2 dr dre.leh pakai sambil jog,ta jatuh punyeee~~anti calar.pastu anti microbial.aah kot.cam kasut coki2 tu la.erk! croc tu ha~hehe.cuma steel nie berpatutan dan ekonomi la skit kan dengan spec2 dua tuh..

hmmm...malaz la ckap banyak.bak kata akak nad aku 'pegang dlu~~~'.haha...titi!

Tahniah Sahabat

salam...hehe!

malam nie ada sorang sahabat aku nie ym tanya sal wat design blog.owh! dia da masuk dunia blogger~welcome X.haha~x?? aku sja ta mo gthu nama dia gi.sebab blog dia masih under construction.hehe.tahniah bro!

blog tu bukannya macam blog diari aku neh.tapi blog ilmu.bkan konspirasi dajjal,teori Darwin apa yeh..haha~tapi sal ilmu iT~alhamdulillah,ada satu lagi umat Islam berusaha berpijak dalam blog it.kta kna bangga oh! sebab kebanyakkan orang2 barat ja wat blog sal iT nieh.ada la orang melayu..tapi ciput! dan antara yang akan dikongsi kan dalam blog tu adalah cam tutorial windows tweaks,dan mungkin sal tutorial photoshop smua.insyaAllah.

pastu hati aku berbisik 'jom la wat jugak....tapi laen skit saf!'.haha~insyaAllah,blog programming+security.aceh~

Sunday, October 17, 2010

Pondok Pesantren Pegal Jadin

aku tringat keindahan dan ketenangan yang aku rasa time tengok cita nie 2,3 minggu lpas kat astro oasis.aku bukan tertarik sangat ngan cita tuh.tapi aku tertarik dengan tempat budak laki ataz nie pi.pondok pesantren pegal jadin.nak pi pondok tu naek sampan..pastu sampai2..nek2 tangga.waaaaa~tepi tasik plak tuh.

tah la pondok tu memang wujud or juz lakonan.tapi aku tringin nak pi satu hari nanti.ta la pi blaja sna lama2.tapi atlis dapat rasa ketenangan di tempat menimba ilmu agama tuh selama seminggu pun da cukup.hoho~ aku try gak search sal pondok nie.tapi ta da papa pun cerita sal dia.hooo....sekarang jadi tanda tanya, adakah tempat indah aku tengok dalam cita nie benar2 wujud or tak?dan dimana?? hooo~

p/s : kul 5 dah. jom dga lagu Qaria Rabia Sayed~ indah bgat!

Sisa-sisa masa

sisa2 masa? cam bez ja sebut.cuba try sebut 3 kali laju2.

hahaha! korang wat kan? haha..ta da papa pun la~

malam2 nie tringat aku zaman hepi2 di Kuis.bukan la epi sangat2.cuma time tu aku tenang dan bahagia.macam2.haih

cuba korang pikir,penah apa yang korang target dalam tempoh masa tu,tapi korang tak wat??? ada kan??hoho.camtu jgak aku.lemahnya semangat,lemahnya iman kan~sampai benda yang aku target tu aku ta dapat wat time cuti. tapi tak jugak la, aku bz dengan benda laen sbnarnya tambah plak faktor mak aku yang lebey suka anak bongsu dia nie tdoq kat umah dan ta pelu wat papa keja.TI MOKMOK LA AKU.hooo~

jadi dalam 4 hari aku kat umah nie,aku sangat222 berazam nak wat yang terbaek kat umah nie.tak kira lah kebun ka,bilik ka,hpa ka,family ka~smua lah! dan antara plan aku 4 ari nie :::

1- Berezkan kebun,siapkan bataz,siapkan plastik anti rumput untuk senangkan ayah ti

2- Kemaz umah sehari sebelum balik

3- Plan siap2 untuk perancangan jangka masa pendek dan panjang sem depan

4- Sediakan segala software2 dan ilmu2 untuk programming

5- Siapkan senarai pembeli HPA untuk senangkan kerja mak

6- Hargai setiap detik aku wat

7- Nikmati tdoq yang bez~hahaha

ok tu ja kot plan aku.nampak biasa ja kan~korang try wat! haha..cuma cuti nie antara perkara yang aku ta dapat laksanakan :

1- cat bumbung umah

2- blaja bekam,blaja C ngan Web Programming ,hafal surah hafazan sem 2~(juz 2 sura jah,adeh)

3- kuruskan badan! hahahak,mak aku keja dok suap ja.ngap2..haih~

so,ayuh la! mahasiswa mahasiswi ku sekalian~! hargai masamu! bersyukur lah pada Allah dengan keadaan yang kita dapat.ingat,ada insan yang lebeh bernasib macam2 dari kita..dudu~

Post yang ke-201 : Alhamdulillah

duhai malam~

alhamdulillah~~~ dua insan ini telah melahirkan aku.
alhamdulillah~~~ dua insan ini lah yang telah memberi aku merasa erti kebahagiaan
alhamdulillah~~~ dua insan ini lah yang bersamaku susah senang dari kecik smpai skrang

salam,hehe! arini da masuk post aku yang ke 201 untuk blog aku nieh.syukur alhamdulillah, sempena nomber 201 nie,aku tringat 2 orang yang sangat bermakna dalam idup aku nieh.My Ma n My Ayah~hehe..

alhamdulillah, sebab dorang la aku dapat result yang bagiku sangat baek untuk sem lpas! dan hanya dengan result tu sajala kan,aku dapat bayar balik apa susa payah dorang bantu aku slama nie.lega aku pas dapat thu result ok~epi ja mak ayah aku tengok pas aku gthu pagi tadi.

ingatlah, tiada sapa leh tegur kita selain parent kita nie.kawan??? leh la tegur camtu.tapi kita susah,ada dia nak sama2 susah?? time kita ta pandai,ada dia dekat2kn diri ngan kita? tepuk dahi,tanya la dri.hehe~

Saturday, October 16, 2010

Perbicaraan Kes Pencuri Penutup Tayar Selesai!

qaqaqaqaqa~nie gelak pencuri yang curi benda budu~haha!


tadi time aku berkebun kan,ayah plak tengah potong2 dahan pokok~aku pun tercari2 mak aku,mana eh?? ma! oo ma!

laz2,erk! tga bagi ikan kat kolam blakang makan roti.pastu sebela mak ada budak kecik yang curi barang kat umah aku tuh.hah! silap la kau oi budak.aku da plan ngan mak tamo bising2 kat parent budak tu.ti susah kan~sebab hal kecik tapi dibesar2kan~

jadi mak pun 'pancing' budak tu.panggil dia swuh bagi ikan makan sma.dia pun lari la terketet2..meh~dia wat budu je.wat cam takde ppa lah kan.cish!! sambil2 tu mak ckap 'hang amik penutup tayar keta maklong kan???'

thu dia ckap peh?, 'tak aih'.

mak ckap gi 'mak long nmpk tiap2 pagi hg dok amik...jgn nak tipu~ustazah kat skolah ajaq jgan dok mencuri tak?'.perghh! mak aku wat pendekatan agama plak.hahak!

dia pun diam.mak sambung gi 'maklong nak swuh cikgu rasid(ayah aku le) report polis lepaih nie...nak swuh tangkap owg yg curi tu...baek hg mengaku~'.

budak tu pun cam anggguk2 'aaaa,buh kat basikal'.hah~bedebah~haha! pastu mak aku siap cramah kat dia gi oh.tapi slow2 la ckap,takut owg dga 'ti besaq hg nak keja apa kalu dok curi2 nie...kecik2 da pandai,nak apa mintak kat maklong,maklong bagi..tapi jgn curi.nak buah ka,nak tangkap ikan ka'.adeh! mak aku da wat topic kebajikan masyarakat plak.hahaha!

aku pa lagi...soruuu la pi kat budak tuh.aku usha dia dekat2 aku ckap 'hang kecik2 da pandai amik barang umah aku noh, skali gi aku nampak hang dok pulaih penutup tuh,jari hg! aku takek ngan parang..ha..jgn men2~aku bila mara aku leh takek kaki hg skali!'.hahahahaha! wat ugutan celaka~

dia diam ja.....pastu aku truz masuk umah.time na masuk tu,dia usha2 gi.perghh..budak nie,haha! aku wat jari 'jaga2' kat dia.hahak~
 
pastu aku ingat dia da nak lari masuk umah takut.tapi tak!! dia relax ja dok tengok ikan.haha~apa punya hati la budak nie.

laz2,ayah aku dtg.hah~ ayah ckap 'lani hang pi balik amik smua penutup hang curi tu balik.....'.

broooomm~budak tu blah pi amik balik.takut kat ayah aku! hahak!

dia pun laz2 bagi la~
huhuk,jari2 mera2 sebab lama ta pgg cangkul
hahaha~tapi dia bagi 3 ja.ok la~janji aku da puas ati ckap kat dia~arap2 pasnie ta risau2 da~yuhuuu.da~~


Maaf

sory,sy tersalah guna ilmu

 p/s: paham pic nie kan~

Friday, October 15, 2010

Trip to Paris

yey....
alhamdulillah,aku da sampai francis subuh tadi.suasana ok la..sejuk jgak la.tapi asal cam tak best jeh bohong pagi2 jumaat nieh?? HAHAHAHA!

aku kat umah la,tapi khayalan aku sampai paris oh.huhuuu...~biasalah,tak da keja.huhuk.tapi tak salah kan tengok impian kita dalam plan jangka masa panjang kan.

sebenarnya, plan aku nak pi Paris da lama da terkubur.aceh! aku mula berminat sejak tengok cita Eiffel I'm In Love tuh.tul keh tajuk? ya la kot.hahak! aku ska lagu cita tuh,aku suka tengok cita tuh,aku ska paris,aku ska eiffel,aku ska keadaan dan suasana yang aku tgok...aku ska lah!!

aku berazam nak pi paris sebelum 30! insyaAllah lpas aku amik master or phd.perghh..! panjang plak angan2.tapi,ta pa lah.aku cuba berazam dan tekad nak pegi jgak.yuhuuuuu!



nie antara vid2 yang aku dok usha tadih.haha!

pastu nie plak antara kajian harga tambang pegi balik nek MA.

harga leh tahan.ok lah kan~haha.jom jalan2.....~yuhuuuuuuu

sory ar kalah korang rasa aku cam buang masa tengok benda2 camnie.tapi owg ckap 'da minat' kan~nak wat camna.hehe! ti kat kuis bukan ada masa dah nak usha2 nie.time to study! hehe..kat kuis bkan angan2 lagi,tapi merealisasikan angan2 tadi!! insyaAllah..doakan yang terbaek~~~

p/s: heheheh^^^^^

Thursday, October 14, 2010

Lagu dlu dan lagu skarang



lama tak dga lagu arab kan??? nah dgaq lagu ataz tuh.tingat aku time pi jalan2 zoo negara ngan Bella & Roy.time tu dalam keta roy bukak kaset amr diab kuat.pergh..suka lak aku dga.tak la slow sangat.masuk dgan kehendak aku! dandan! nie antara lagu yang aku ska.lama da kan lagu nieh.tapi ta kesah la~janji besshhhh~kekeke

ala..nie ja ka? owh nooo~haha.ada lagi arh lagu yang malam nie aku dga.nieh~



lagu Ana Raffali ft ngan Mior Shuhaimi dan Altimet.bez gak kalau dgaq bnyak2 kali time epi.hahak! akak aku mula2 cam susah ja nak trima lagu nieh.tapi laz2...hah,da dok layan plak.

family aku da laen skit bagi aku skrang.dlu aku bukak lagu kuat2 keh abang bukak lagu jiwang kuat2 keh,mak ayah ok jeh.sampai satu kg leh gegar.haha! ta lah,satu dua rumah tu ada lah.tapi skarang nie,cam terikat skit lah.biasalah,dari tak punya ilmu,menambah ilmu.pastu baru thu mana patut dan ta beberapa patut.hohok! cam tu jgak aku nieh.bukan lah nak hipokrit.tapi kan,aku trasa cam ada satu tembok yang pelu aku lompat bila aku nak bukak lagu yang remix2 nieh.erti kata cam lagu2 berbass kuat.tambah2 sejak aku masuk kuis.aku na bukak lagu yang aku layan dlu time skolah yang agak bising2 tu,aku rasa terhalang.then aku ta bukak.hahaha! pelik kan.maaf k, situasi dia bukan aku nak berlakon baek.tapi pliz la pham.keadaan merubah sgala2.haha..poyo jah ayat. kalau slow2 brubah pun apa salahnya kan.

tapi bagi aku,ok ja dga lagu2 bombang smua nieh.cuma terbatas skit lah.dari 10 lagu ke 5 jeh.camtu lah.kalau tak dlu kul 1,2 pagi aku relax ja layan lagu Ukays kuat2.haha..bajet cinta indah la.hahaha.~sebab tu aku suka speaker yang ada bass,headpone! pun nak yang kasi gegar kepala..huuu~

nie lah neckband yang aku agak teruja arh.tapi ta beberapa elok lah kan.ltak kat neck.so aku prefer headpone steel series gi.pluz,aku sangat tringin nak tengok owang pakai nieh.sronok! dapat tengok orang pakai benda yang aku ska~hehe!

Generasi Al-Quran Sains

yea yea....saya orang Islam.

yea yea....saya slalu baca Al-Quran.

yea yea...saya amik aliran Sains.

tapi,saya ta penah gabungkan kedua2 nieh.nak gabung npe pulak,ta kne pun~

haaaaaaaa! sambil baca solusi nie,tingat2,dlu time aku blaja bio or science kan,aku lah penekan nex2 kat lappie tecer aku.bla capter2 yang aku blajaq,satu pun ta pnah cikgu kait dengan al-quran.Bukan aku na ckap cikgu tu teruk! maaf ye,tapi guru2 sains langsung tak terapkan unsur2 apa....tauhid dalam bab2 cam terjadinya hujan,cam na kta leh lahir,haiwan or apa2 pun lah.sebab sains tu ilmu alam.ilmu yang dimana kita nampak,kita kaji kita dapat.kan2?btul tak aku ckap nie.haha! kalau sala gthu jeh.kita sama2 baca dan memperbetulkan perkara baek,dua2 dapat kebaikan kan~

pastu plak...cuba kita pikir,mcm mana nak budak yang blajaq smua nie nak kait n hubung kan diri,nak mengamalkn diri dengan kehidupan dengan agama?? pada hakikatnya kan,ilmu wahyu nie leh dikatakan sebagai tapak,manakali ilmu aqli cam fizik bio kimia math leh dijadikan bangunan.so! kalau tapak kita tu kuat,utuh,anti gegaran (masalah hati)....tapi tanpa bangunan,dia jadi tak dak makna lah kan.camtu jgak dengan bangunan yang besaq kedabak,tapi tapak yang tak utuh,leh hancur kan~jadi nak ckap kat snie,perlulah kedua2 ilmu nie kita capai,kita genggam betul2 dalam diri,insyaAllah,bangunan kita tu berdiri cantik ja~~

pernah tengok halaqah sentuhan qalbu???? kan ada time trainer2 esq tu ckap sal kebesaran Allah dalam menciptakan manusia dari segumpal darah smua,penah tak kita blajaq bio bab human sex or about how was human created?? cuba bayangkan kalau kita dalam kelas,gabungkan dua2 nieh.sambil tambah ilmu,sambil tu kita insaf diri kan~sambil2 tuh kita dapat rasa 'oh! mcm nie kah aku dlu,subhanallah!'.'subhanallah...indahnya ciptaan Tuhan,malu nya aku.....tringat aku penah derhaka kat parent aku'.kan2???

nieh tak,bukan rekaan yeh.tapi aku sendrik penah blaja benda nie.aku ingat lagi..time aku dalam klas blaja bab tu leh smua pakat gelak2 gi ngan cikgu tuh.pastu salin2 apa yang dalam slide.then balik umah,tak rasa or terlintas langsung dengan KEHEBATAN! KEINDAHAN! yang aku miliki tuh~huuu~

ayuhlah,baca lah alQuran bukan dengan huruf dan tajwid sahaja,tapi membaca dengan akal dan hati hingga kita dapat amalkan dalam kehidupan seharian kita dengan membangunkan kehidupan masyrakat umat Islam nie...

sedap ayat laz bab nie yang aku baca, 'Inilah yang kita inginkan.Kita inginkan generasi al-Quran yang 'hidup' bukan generasi al-Quran yang beku! jumud! dan matii!'.haha....~wasalam~

sem 1 ~ p makan jalan,skrang? motooo

Myself

dpan pkk~
kekurangan~erti kata cam keburukkan lah kan.hmm..tetiba aku rsa suka cam nak sembang sal diri aku skit.ala,blog sy,sy punya hal lah kan.hahak! gedik jah saf nie.

apa kata dari kita tengok keburukkan orang,kita try usha diri kita dulu,btul kan? tak salah nak komen2 sal orang...kalau pakat2 diam susah jugak kan.laz2 tak da tegur2  *jap..tutup lagu faizal nie,spoil mood lah!*.okeh.sambung~cam tu lah aku skarang nie.kadang2 aku rasa epi bila dapat bagi owg tenang or relax time dia sedey ka owg mara ka...

meh aku nak cita sal diri ku yang aku dapat detect sendrik:

1--aku ada masalah bila ada duet yang banyak.contoh ada seratuskan,aku jadi cam na beli macam2.pastu abiz2,baru terasa duet da tak da.jenuh saving plak.hahak.tapi aku tak kedek.ha...tu kebaikan tuh.hehe.aku bila ada duet banyak,aku jadi pemurah.kawan2 tak da,aku na bagi,kuaq makan,aku blanja....tapi akhirnya,aku jugak yang trasa abiz~hoo

2-- aku tak ska bila aku ikhlaz berniaga or jual smthing kat orang,lama2 pastu orang ckap aku jual mahal lah,aku sembang tak btul lah...emm,bagi aku,mahal? tak yar ar beli.benda rosak? meh snie slow talk.jangan la pegi cita kat orang~i dont like thiz way.hehek.

3--aku jadi sorang yang malaz bila tak da owg yang aku perlukan bagi semangat kat diri aku.sebab tu lah kadang2 aku rasa nak balik umah sebab bila balik, aku ska dgaq ayah aku marah.haha~ayah marah benda yang btoi tau,contoh aku wat keja tak kemaz skit,kne arh.tapi kalau kat kuis,aku salah..owg diam jeh.ta tgur sgat la.jadi bila aku na sedar kan~

okeh~ arini ckap sal 3 nie dlu.okeh~hahak! cam tu lah aku.blog adalah kan diumpama kan diari.jadi aku perlu jujur dalam diari aku.ti da tua leh wat revision kan.hehe~

semalam,time balik dari beli2 barang..dlm keta ayah tanya sal tujuan hidup aku.dia ta la tanya  'apa tujuan hdup hang?'.tapi dia ayat dia tu cam na thu,apa plan aku dalam kos dan kehidupan aku skrang.aku suka soalan tuh! pastu ayah swuh aku smbung sampai master,insyaAllah.pluz kan, ayah ckap lagi,dia swuh aku jadi lect kat kuis.hahaha!! tu lah niat aku.aku na tinggal kat bangi oh~dekat ja pi kerja.yuhuuu...

anak-anak plak antar pegi skolah agama depan kuis tuh.ha...peace2^^

pasnie smbang sal plan masa pendek ngan masa panjang k! tutu~~

Edisi Siakap : Budak Budu

hahahahaha! edisi siasat arh saf~yuhuu..pagi nie aku hepi + geram! so sebelum aku ckap apa2 pasnie harap maaf ye kot ada terkasar bahasa or wat.

fezly,aku nie memang jeniz camnie > geram tapi relax, sedey tapi senyum, marah tapi jap jeh~

da kat 2 bulan dah kes nie terjadi kat umah aku.*jap bkk jam,susa nak taip,hehe*.ok,kes CURI PENUTUP TAYAR KERETA BAPAK SI SAPUAN.tajuk na gangster jeh~haih.

ye arh, dlu ayah aku buh penutup tayar yang biasa2 jeh.plastik itam tuh.pastu tetiba hilang!! lesap...
starting dia, arini tyar keta nie, esok plak keta tuh...laz2 abiz smua.hahahaha! cam musang makan jeh mula2 ingat.tapi takkan lah musang kampung aku makan plastik.bek dia makan tayar truz kan~ heeee.ayah da bengkek.

pastu ayah wat relax gi mula2.ayah pi beli yang aloi besi truz,kasi gempak skit nampak.haha! ala,satu seringgit jeh.tapi kat 20 la ayah beli.backup kot2 ilang lagi.hahahahaa~~

almaklum lah, ayah aku nie orangnya garang.tapi ta la nak marah owg tu depan2 jeh kalau tak dek bukti kan.so macam2 lah andaian dibuat.abang mak akak smua da strez,sapa la kaki curi benda budu tuh.dalam 2 bulan nie jah da hampir 20 lebey kot hilang.dia curi arini, esk! ayah pi beli laen.tapi da banyak kali dah ayah beli,ayah da geram.SIAPA PENCURI NIEH????

mcam2 lah cara nak buat.pasang CCTV ??? nyorok dalam keta malam2,kot2 nampak~pastu ayah swuh la aku malam berjaga tengok keta kot2 nampak.tapi! matikk lah aku na tengok slama 7 jam malam2 smpai ayah pegi keja kan.

bangun2 pagi ja...time ayah nak pi keja,tngok2 hilang~~~~~~~haih.

OOIII SYEH! KALAU NAK PENUTUP TAYAR EMAS PUN,MINTAK JEK KAT AYAH AKU...TAK YAH AR CURIK2~AKU LEH BAGI LA! SIAP SENYUM LAGIH!

syes,kalau aku jmpak owg curi tu,memang kayu besbol yang da usia 18 nie hinggap kat kepala.hahaha~

ALA SAF...BENDA SELINGGIT JEH PUN,BERKIRA LAH HANG NIE~~~

oit! uncle!! selinggit pun,kalau kat 20 da,20 hinggit tau~kalau si pencuri tu senang2 ja masuk garaj umah aku curi,maksud nya dia senang2 jeh leh usha tingkap umah aku tau.dia senang2 ja leh usha keta,pecah cermin kan kalau dia tengok benda dia nak tuh~tut punya pencuriik!!
______________________________________________________________________

Ah,sambung truz siasatan! Selasa 2 ari lepas~penjenayah ditangkap.bukan ditangkap ngan gari smua lah.cuma ayah dapat rakam si pencuri...............yey!! alhamdulillah~

da thu spa curik.~~spa pencuri tu hah?????????

BUDAK KECIK UMOQ 6 TAUN WEHHH~~HUHUHU!


budak nie memang aku sumpah la,jadi katak keh,jadi.....kucing parsi yang cute keh.hahahak!
yala kan, penat owh family aku siasat2.dok ingat owang curi pagi2 buta.tapi dia curi time pas subuh weh~time ayah baru na pi keja.yang malangnya budak tuh,dia ingat ayah aku keja aritu.tapi ayah cuti! hoohhok.hah,penat ayah bertenggek nyorok kat tingkap tuh tunggu.

budak tuh kan,dia tadika.tapi dia naek van pagi2 kat depan garaj umah aku ngan nenek bongok dia tuh.napa bongok plak nenek tuh? sebab...nenek dia tu shit skit prangai dia! keja dok korek tanah kat kebun umah aku ja.dah la tanah dia duduk tu pun tanah sewa.tapi gedik nak tambun2 kat umah dia.haih...kotnya pun,mintak izin kat ayah aku dlu.nie tak.maen bakar smpah,pastu kaut2 tanah.BODOH PUNYA NENEK!!

BUDAK TU NGAN NENEK DIA SMA JA!

mak aku plak pagi2 dok usha nenek dia kat depan.kadang2 kan,nenek dia dok bisik2 kata 'jangan! meh dok snie....dok diam2'.sebab nenek dia prasan ada orang dok usha aritu.cerdik kan???sebab tu aku ckap dia ngan cucu dia sama.kaki curi benda owg!

KAU CKAP JEH SAF.....MANA BUKTI WEH!

1 -time nak curi,usha line
2 - apalagih! soruuu~
3 -  silap arh,ayah aku da kunci KAU-KAU weh
4 - stress arh,ta leh.hahak! pulas la budu~

5 - alayai..van da smpai,ta smpat amik.usha jap dlm keta
 hah! tengok!! kecik2 lagi dah pandai curik.esok besaq jadi perompak ka apa tah la budak nie.bukan aku na doa.tapi da nampak da ciri2 dia tuh.diam tapi bergerak! siot btoi~yang si nenek wat2 ta nampak tengok cucu dia dok amik.lagi la ssssssiiiooot~

ah,penat dah aku.kesian ayah.dok keja pikir benda alah nie.yalah,dia curik,pastu ayah beli lagi.sampai bila na abiz cita camnie??? sampai dia abiz tadika? haha!

nak tangkap budak nie?? susah weh....ti macam2 krenah.nasib la ayah mak aku nie owang nya sabaq ngan prangai jiran2 nie.diam ja tengok 'permainan' dorang.janji jangan kaco family.nak barang amik.huuuu~

 p/s : aku doa sgt2 pindah umah...ta mo aku dok kg nie.byk penyangak! 
        maaf kalau ada perkataan yang kurang enak dibaca,tapi nielah hatiku sejujurnya2.

HAHA! Bongok arh....

hahahahahahahhahahaha!!! aku tengah takoottttt!! bgok arh budak2 dalam facebook~hahahahahaah!

result da kuaq ohhhhhhh~~~ tah btul ta tdak! tapi dalam ramai2 aku bca,cam dapat btul jeh! kakakaka!

men gitar dlu arh camnie..yuhuu~
taknak ar gthu result~~seyes~makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!

Alhamdulillah

alhamdulillah...kepala dah tak ngek2 dah.hoho..da rasa ringan! ta cam semalam~~

bgun2 ja tdoq,truz aku rsa nak tengok satu video yang special nieh.dalam vid tu,ada lagu nie



syesly,aku ska lagu nie~tah knapa..hehehehek!!!

headache

;( huhu,sakit kepala arh...tadi aku kuaq pi amik akak,tetiba tetidoq dalam keta 15 mnit.bgun2 cam kalut masuk umah.tetiba trasa cam bengong ja kepala nieh.asal arh?? nak wat keja ayah pun ta larat...i need rest~sakit kepala...nyut2..huhuuu~

p/s: tq akak bgi ubat penahan sakit~

Wednesday, October 13, 2010

Sebab jam ja pun



hahaha....
time aku dok kmaz2 almari tadi pas maghrib,tetiba aku nampak kat ruang tamu mak bawak sepinggan kentang goreng hidang depan ayah.husshh! aku da la kenyang gih,baru mkan nasi kandaq.da ada santapan laen! hahak! tapi aku biaq dlu mak ayah makan..

sambil2 aku susun2 buku tuh tetiba, aku dgaq mak pompang2 ngan ayah.haha..

'jam tangan jan(abg aku) yang hitam tu cam jam dinding nie kan...',ayah ckap sambil tunjuk kat jam dinding tu.

pastu mak ckap 'aih! apa pulak...pelik sangat aih ayah hang nie,mana la nak sama.tak logic'.

ayah ckap 'la...tengok betoi2,mak hang tak nampak ka..sama oh'.

mak tetiba marah 'hmm...malaih la nak gadoh ngan ayah,benda tak logic langsung,jam tangan ngan jam dinding'.

tergelak-gelak aku dalam bilik dok dengaq perbualan dorang.truz aku kuaq,..'apa nie dok pompang2 nie..'

ayah pun truz cpat2 nak aku jadi peguam bela dia 'hang tengok pan....jam tgan nie ngan jam dinding tu,sama kan????mak hang ckap dok'.

mak pun mintak pembelaan dari peguam baek nie~hehe! 'tah la...ayah hg nie pelik2 ja.sat mak nak amik jam dinding tu buh kat tangan dia....'.

hahahahahahahahaha! lucu gla~aku gelak kuat depan tuh.adeh~ 'btoi la ayah ckap..wana sma2 itam,tepi besi.betoi la..memang saiz tak sama,tapi bentuk tuuu...'.

laz2 mak mrajuk smbil ckap 'ah...hang bodek la ayah hang nie...lagi 8 hari ja gi  dia leh ada peguam,pas nie dok ngan mak..bukan men manja gi,tengok la~'.

hahaha..cam nie lah mak ngan ayah aku.bila pakat2 gado sebab hal2 remeh.nak cari peguam.tambah2 bila balik cuti satu family.abiz abang masuk bla ayah,kak plak blah mak.2 puak.pastu laz2 gelak2..haha! aku rindukan saat itu!

Keisian Kemasaan

ayat kat tajuk tu macam budak indu skolah aku ckap jah.hahaha! sory ya ravikumar,jayakumar ngan gayathri.aku melawak ja oh.sikit pun tak da niat nak mengata...aku,mintak maaf sangat2 eh~(hahaha! tah papa~)

arini kan,sma jugak cam semalam.bangun2 tidoq...ayah mak ajak kluaq.


'dek..jom itut mak pi repair kasut'
'apan,nak ikut ayah tak...satgi kita makan nasi kandaq hussain~'
'dek..jom! satgi p bli barang pastu kita pi tengok restoran Ak-One tu bukak kat dak gi'

wohoo...aku memang agak malaz kuar umah.tambah2 time baru bgun.tapi bila pikaq lebey kurang 8 ari gi na balik, pastu aku pikir pasnie ta selapang skarang...ayuh!!

'makk......adek nak ikut~~~~yuhuu'.

sambil2 kowang baca kan,aku ada lagu khas untuk blogger2 smua~aceh! dgaq oh.lagu nie aku ska...rasa indah ja idup~



p/s : u 2 macik~!

Monday, October 11, 2010

Kaki Download + Kaki Makan

wakakaka....ym punya ym,download punya download,pastu makan~~apa la aku nieh.haha!

kuih kat umah yang dari ta sedap pun jadi sedap.haih.abiz smua,licin!


haha..nak download blu-ray ja kan.haish.3 ari tuh.ya ar..dengan moto aku 'i like HD!'.hehe~tapi yang MB tu juz dvdrip ja.qualiti ok,tapi ta puas! kalau HD kan,bunyi efex pun ganaz...dok tengok slow2,tuptup perang POMPANG2 bunyi kuat.hoho.

tringat gi aku 2 ari lpas tengok nightmare elm street.haha! gila penakot~nak ckap brani,ada la skit..sebab bukak speaker kuat2...tapi ready na lari la kalau takut sangat.haha~shuu2,diam2 sudah,time freddy dok kira2 tu aku da lari pi ruang tamu dah.haha...lucu2!~

one , two , three freddy comes to u...

*blushing*
-sja kepilkan nieh.haha! sticky note untuk masa depan...yuhuu~InsyaAllah^^

My Kebun


 thiz is my kebun.my kebun name is~erk! kalau aku amik MUET dpat brapa la agaknya kan~muahaha!
projek cuti2 laz yer
huuu~
ha...ckap sal kebun kan...semalam aku sja2 usha post blog aku yang lalu.owh,laz yer aku ada cita sal aku tanam cili,bendi dan jagung kat kebun nie.lama kelamaan,aku pegi kuis.kebun tu terbiar...pas hasil dari tanaman fez tu dapat,ayah pun ta usaha kan lagih.ayah pemalaih! astaga...ta la,ayah aku buzy lah.balik kerja,amik akak pulak..pastu pegi tengok2 kan tokwan,dengan jaga ikan plak.hoho! (padahal..aku yang ckap ayah pemalaih tuh! haha! jangan caya~~tu saf jahat! *tampo pipi*)

hoho..terbiaq~
abiz smua lalang makan~
pastu kan,balik cuti sem kali nie.aku tengok la kan kebun tepi umah nie.wow! teruk gla semak.lalang2 abih naek.haha! rasa cam baru balik blajaq kat londoh ohh.pokok pisang yang dlu nya semat segak tanpa sebarang daun2 kering,kini sudah selaputi macam.haih.dorang perlukan akuh nieh! hahaha~ susah kot nak wat lek cam dlu oh.prinsip dia satu ja, wat kna iklas dan sabaq.tu ja~syes oh. dlu aku bgun2 pas subuh trun pkai but truz trun kebun dari pagi smpai kul 12.pastu mandi2...pi tengok2 lagi.rehat jap,kul 4 trun balik.sebab apa?sebab nak bagi elok arh.bukannya stakat gembuq tanah ja..tapi baja,besi nak pacak,tali ikat kat stiap batang2 pokok bagi kuat..takut ti ujan ribu ha..abiz~lagipun yang wat aku geram tu,ayam2 jiran japgi datang wat problem.carik2 daun pokok cili la..adeh..

pastu ayah plak beli kat paklang taik kambing 30 gundi!~ camtu la,gaul2,baru la leh wat batas.baru tanah elok.huuu...tu wat aku kurus time tu.wakaka!

 tapi kali nie tengok2,perrghh....memang mencabar,sedey pun ada.hahak! makan kat 3 minggu jugak la aku wat nie hohohok.sepatutnya cepat.tapi memandangkan ari2 ujan dan mak aku asyik swuh aku rehat dalam umah tanpa wat apa2 kerja.aku pun ta rajin sangat la jadinya.hehe~time 4 kebuning!

smart kan unggun api nie...hehe~
da bersih da..yuhuu
 yes!! dan nie la hasil setelah penat menyabit rumput2 lalang bongok tuh.haha~3 aku amik masa untuk bakaq benda alah nie.hoho..pokok pisang pun da segak berdiri.hehe..esok untuk finalize hal2 rumput nie.dan insyaAllah lusa siap la bataz! yey! arap2 sempat wat sebelum balik kuis.....yuhuu~

Kehidupan Mahasiswa Gemilang

huh,kehidupan aku da ta macam orang-orang laen da bila aku analisis balik.tdurnya kadang2 sampai pas sbuh,sarapan kul 7.bgunnya plak kul 2.time ayah balik kerja.takut ayah mara katakan...tu aku bangun time tu.haha! pastu bgun2,makan truz pi berkebun.abiz2 berkebun kul 4.30ptg,cepat2 lari tengok siti kelembai,dendam tu,truz,.....Chinta.haha~smart kan jadual.bez kan hidup ta wat kerja banyak?? mandi,makan malam..pastu on9 smpai subuh.apa la yai..~~~ tapi tak la camnie tepat ari2 tau.kadang2 kuaq la ngan family pi mana,pastu ada gak la pengisian laen,cuma nie antara asas2 aktiviti arian aku.

bila la nak abiz novel nie..baca sekerat,tgk novel len..bca sekerat,tdoq...haha!

my fav!

jom mkn malam! biaq gemm~~
ti aku nak story sal kebun aku ha! smngat niehhhh~

Sunday, October 10, 2010

My Memory

aju...na sarang ngei....hiju nado nagei nu ga na dei..



kamu...dga nie.hahahak!

Malam-malam biasa

malam nie bagi aku macam malam-malam biasa.mood,prasaan,keadaan.....macam biasa~

bukan nak ckap borink.cuma aku ta suka cara aku skarang.haha.pelik kan.sebab aku rasa aku ta patut duduk cam nie.aku patut ada satu usaha yang ta pnah enti.dan aku rindu saat aku usaha tu.antaranya time aku sem 1.huuu....

tapi kan,pas aku dgaq lagu yang agak lama aku tak dgaq.Robbie Williams-Supreme,aku cam trasa smthing.benda yang berharga time aku skolah dlu datang kembali.apa?ada la.hehe~lama da kan lagu nie~2 ari lepas sja lah aku download greatest hits Robbie Williams.nak naek kan balik lagu2 dia.aceh~haha..seyes,aku ska lagu nieh! thankx RB



selamat menonton n' i will not forget u^^

Saturday, October 9, 2010

My Super Red Arowana Is DEAD!!! Haha!

hahaha.....maaf ye,gelak-gelak time maghrib.

tapi lucu!! hahahahahahaa.........

dalam kepenatan aku berkebung berkebung tadi.aku masuk2 umah,sembang ngan ayah mak sal ikan.dalam masa yang sama,aku mencari info dan sajalah nak tengok2kan sal ikan kelisa ha.

super red arowana
 pastu tetiba jumpa satu blog apek cina nieh.dia cerita sal ikan kelisa dia jugak.slalu baca sal ikan tu cantek,mahal dan hidup mmbesaq tapi kali nie,MY SUPER RED AROWANA IS DEAD.hahaaha...kesian dowh,syes.aku ucap takziah arh kat lu pek.takziah leh ke kat ikan?kne tnya ustazah tutu nie.haha!

hhuhu..kesian ouh
 aku bukan gelak sebab padan muka dia,tapi aku gelak sebab aku terharu dan sedey apa yang terjadi kat dia.sayang seyh....syes.daripada pandangan aku kan ikan tu bukan red arowana full.tapi ada unsur blue base dibadan tu.ikan nie kalau na jual brapa thuuu???? ada la kat 10k keataz.sebab dari info dia ckap,3 taun.kira da cpai tahap matang dan leh dijadikan induk untuk wat benih baru la.mati sebab?? tukaq ayaq terlebey, dan PH ayaq tak sekata dari dlu.
 
jadi nasihat aku,buat para2 penternak ikan kelisa...awasi dan rajin2 lah cek Ph ayaq k...skala 7 tu paling baek.jangan byak,jangan kurang.

haha...orait babeh! papai~~

Ha...meh baca cita seekor semut dan kuda

PADA suatu hari, seekor kuda sedang beristirehat kerana merasa kepenatan setelah memikul barangan yang membebankan. Beban yang cuma sebesar setengah daripada punggungnya itu telah diletakkan dipunggungnya oleh majikan kuda itu. 

Perjalanan yang begitu berat ditambah pula hari yang begitu panas terik, maka kuda itu pun beristirehat di pohon rendang, dengan nafas yang termengah-mengah dan mulutnya berbuih-buih.

Ketika kuda itu sedang beristirehat tidak sengaja lalulah segerombolan semut yang kelihatan sedang bernyanyi-nyanyi dengan riang gembira sambil membawa makanannya juga.

Sambil membawa beban masing-masing, ada yang membawa bangkai, tulang-tulang binatang termasuk cebisan-cebisan ayam dan sebagainya lagi. Kuda itu itu terasa kehairanan apabila melihat segerombolan semut itu senang hati dengan riang gembira bernyanyi-nyanyi. 

Semut juga melihat kuda terduduk dalam keadaan kepenatan. Sebaik sahaja menghapiri kuda tersebut, pimpinan semut itu bertanya kepada kuda, “hai kuda, apa yang sedang kau lakukan di sini.” 

“Saya sedang berehat wahai semut,” jawab kuda. 

“Kenapa kau kelihatan begitu penat sekali,” tanya semut lagi.

“Itulah dia saya begitu penat sekali sebab membawa beban ini, beban yang tidak sebesar badanku ini tapi tersangatlah penat bagiku,” jawab kuda itu lagi.

Maka semut itu pun bertanya, “punya siapakah beban yang kau bawa itu, wahai sang kuda?”

Maka kuda pun menjawab, “punya bosku yang ada di sana yang sedang minum dan makan-makan di bawah pohon itu.”

“Oh begitulah ceritanya,” kata sang semut tersebut sambil tersenyum.. 

Sang kuda berkata, “eh! Kamu semua kenapa begitu gembira?” kata sang kuda kepada sang semut tadi. 

“Kami memang begini setiap hari. Kami juga membawa beban yang berat bahkan lebih berat dari badan kami tetapi kami rasa gembira sekali.” 

“Kenapa boleh jadi begitu ya?” tanya sang kuda  dengan rasa hairan. 
Ketua semut itu diam sejenak lalu berkata: “Barangkali kerana kita mempunyai jurang perbezaan wahai kuda.” 

“Apa itu perbezaannya?” tanya kuda.

“Kamu membawa beban yang berat tetapi beban yang berat itu bukan kepunyaanmu, punya majikanmu yang sedang makan minum di bawah pohon sana sedangkan kami semua membawa beban memang lebih besar daripada badan kami tetapi beban-beban ini adalah punya kami sendiri, bukan punya bos kami,” demikian penjelasan semut itu. 

Kuda itu termanggu-manggu tetapi dia tidak dapat berbuat apa-apa kerana dia tetap seekor kuda.

Apa moral dari cerita ini, barangkali kita pernah mendengar: “Saya tidak pernah berhenti, saya tidak akan menyerah.” Mengapa orang-orang yang sudah punya penghasilan yang begitu besar tidak pernah penat, tidak pernah menyerah. 

Jawapannya cuma satu kerana mereka membawa beban yang dimiliki oleh mereka sendiri, bukan milik orang lain. Ini juga adalah ciri yang paling jelas mengenai perbezaan antara orang yang menjadi usahawan dengan orang yang bekerja makan gaji.

Masalah hati 1

salam,slamat pagih malaysia,brunei! yuhuuuuuuuu.....*bajet cam kat konsert af plak kan,haha!*

ok,arini kita akan sembang sal hati manusia yeh.tengok kana,left ventricle tuh.dia tebal dari kanan yeh.

erk! maaf,bukan aku na cita sal nieh.haha! aku na cita sal hati ke hati tu.erk?ok.

masih ta paham apa?? hmmm,seyezly..aku masih ta paham hati orang.terutama HATI ORANG yang dekat ngan aku.but,not my family ok.fine.huh,penat bila pikiaq hal nie.

pagi nie,aku bgun ta tdoq oh.ha..semalam tdoq awai tau.kul 1 2 camtu lah.sebab apa??
1) mak aku swuh la tdoq awai...dia tgk kadang2 nak bangun subuh pun susah sangat,so aku pun try slow2 la brubah kan..hehe!

2) ayah tutu ckap kalau tidoq ari2 pas subuh leh mendatangkan kepapaan.bukan pak an mmber aku tu yeh.haha! kepapaan la.cam susah camtu la.so aku pun cuba la ta tdoq! hehe.sebab taget aku sebelum umoq 30 PHD..ti arap2 dipermudahkan urusan kan. (tingginy harapan! perrggh! )

owh! sambung sal tajuk HATI ORANG kan, heran tak sebab apa ada 1 kat tajuk tu?? hmm,sebab ti ada second epi plak.haha! sebab tajuk nie na kupas2 banyak tau.lagipun hal hati orang nie memang slalu jadi.ta jadi harini,jadi esk,ta esk lusa,ta lusa hah~ta lah

jadi kan, *jap amik chewing gum na kunyah,hehe!* hah,jadi kan..arini aku na sembang sal jiran2 aku.
jiran??? ti dorang ta baca kat blog nie? hah! kisah plak kan...ala,ta da la dorang na bca2 nieh.

aku tengok kan,kampung aku nie...makin hari makin parah la.umpama bumbung tireh,tau tireh? bocoq2.hah..umpama tu.harini bocoq snie,ta sempat na tutup...bocoq sana plak.ha...sebab apa??? sebab kurang didikan agama?? erm,memang la kan.tapi tu isi yang umum sangat bagi aku.isi karangan darjah 6 leh ar ckap camtu.pengaruh tv smua.haha!

tapi..apa yang aku maksudkan bocoq tu?? erm,cam nie tau.benda nie da lama da owg2 kampung tau.perbalahan 2 adek bradik yang dimana dua2 iman.tapi sorang umno,sorang pas.huh.memang masalah la kan~aku na cakap aku pilih kasih sebab aku pas,sebab tu aku pilih pas...tak jugak.tapi yang si umno tu nampak sangat,na duet.semayang tarawih ta mai,tapi dok dapat gaji imam.adakah itu imam or pemimpin yang kita cari???? hang imam,hafiz plak tuh! patut paham alquran! patut tau apa isi kandungan alquran.ada Allah swuh umat Islam saling bergaduh dpt pahala?ada? ayat mana kata,tanggungjawab sbgai pemimpin memang ta pelu wat apa2?

pastu.kes 2 plak,anak-anak muda kampung aku nie.huhuhu...bukan na ckap aku nie baek ka terpilih ka apa.cuma aku heran napa makin hari,makin ramai penagih kat kampung nie.ta jadi penagih,dia jadi jahat,ta jahat..dia wat benda2 tak elok.bawak anak dara owg sana snie.jadi?? mana generasi yang nak backup umat nie hah?nak dakap tiang agama tu..spa arh? adakah ti tua dia baru dapat hidayah then baru na bertaubat?? tapi tak ka mustahil tuh.tah la...

pastu plak..orang kampung pakat2 tutup hal nie.masing2 malu na cita sal anak dia,then bila ada anak berjaya..ta kisah la ke U ka ke da kja,dorang ada hasad dengki. bukan kan kita patut rasa bangga! patut rasa gah! yaaaaa....

BUDAK TU DLU TINGGAL KAT KG AKU~!
BUDAK TU MEMBER LAMA AKU KAT KG!
SYUKUR ALHAMDULILLAH...KAU DA BERJAYA MAT!

patutnya camnie lah suara kita kan bila tengok orang terdekat or orang kampung kita berjaya.nie tak~lagi lama lagi jauh....jauh dan jauh. hang pi lah ngaji kitab mana pun,kalau hati masih dok berdengki-dengki,ta ada apa la paksu oi....(paksu tu sja ja,huu bukan paksu aku yeh). sudah la~~~sudah! (tringat plak lagi 6ixth sense) mari lah kita sama-sama insaf diri tu.buang la yang buruk2 besi berkarat dalam hati tu.hidup bukan kekal pun.dengki,puak,harta tak kemana aih...buang la jauh2.

haih,penat nak meratuih dalam nie banyak2 (meratuih=bebel). HANG PUN TA BAGUZ CAM NA SAF! tapi sekurang2nya aku ta penah nak berdengki dengan kejayaan orang.syes nie! aku iklaz!

kezen aku amik kos medic?? ta jeles! kezen aku jadi usahawan berjaya?aku bangga! congratz!

apa?? kawan sekelas aku jadi programmer berjaya? tahniah!!! syukur aku dapat kawan pandai.aku nak blajaq dari dia~ sikit pun aku ta jeles.na lawan result? fine.bguih la..niat na perbaiki diri dengan ilmu.


maaf la kepada sapa yang baca.ta kra adek bradik aku ka,orang kampung aku ka,haha! ada plak kan.tah la.kot2 kawan2 aku ka.syesly smua, nauzubillah!!! aku takkan dengki dengan kejayaan korang,rezeki korang kan! then tok2 imam tu..aku berdoa lah agar pakat2 terbuka hati nak menginsafi diri.makcik2 pakcik2 kat kampung nie,pliz la...buang sifat ego.plz.maaf budak muda ini bersuara.tapi disini saja tempat saya mengadu.HOHOHO...(blog sy,punya pasal la! hahak)

Tuesday, October 5, 2010

Hari ini hari ini kita kan berjuang.....

salam,hah...tgah ari nie aku bgun sebab pak an kol mintak tolong cari wana crossover cable rj-45 networking dia.haih.kaco tul aan nie~~(tq ar sebab gerak aku bgun! hahak)

pastu tu plak tengok wafa ym ajak pi kenduri open house nasi kandaq husin tuh kat sungai petani.haha~sory ar weh,aku ta leh pi...baru pi SP ja 2 ari lepaih....aaaaaaaaaaaaaa lapaq nasik kandaq~

mandi2.....aku masih dok kat laptop nie download2.pastu rasa ngantuk.haha...adeh.ta moh ar tdoq gih.asyik tdoq2....nak smngat weh

laz2,aku tingat gi dlu time sem 1 asasi..aku punyalah rajin pi kelaih.tdoq 2 jam pun bgun pi kelaih...sampai tertidoq dalam tandaz.hahahaha...adeh.pastu plak razin beli speaker.hah! pagi2 apa lagi.karoke kuat2.yey!



kami print lirik lagu ar ruhul jadid nieh.pastu pakat2 lekat kat pintu almari masing2.sambil pkai baju sambil nyanyi~~haha..kalau smangat skit,siap nari cam shoutul harokah.kahkah...razin,aku rindu oh masa tu.huhuhuu...time tu aku seyes tenang.ta knai spa2 pun.dok ctu ngan luqman n razin ja.pi mana pun tiga kami ja.beshhhh~~~~~

16 ari lagi

emm...bila kira2 balik kan,lagi 16 ari aku na balik kuis.adeh..cepatnya masa berlalu.ya,aku setuju! memang aku ta wat apa sangat kat umah.kat kuis bez,sebab sibuk slalu.tapi...rasa berat plak kan na balik kadang2.sebab kat umah,dalam blik sowang2..takda spa ganggu.na wat apa pun leh.bukak lagu aku ska,wat apa aku ska! haha~

yeh! masih sempat gi 16 hari nieh...untuk aku wat perubahan! ayuhhhhhh~~~~

Mesin masa....



haha..prasan!jom teman aku imbau masa lalu pkai pintu doremon....nyiau...nyiau...~ting2!
apa haaa haa ha?? (mesti byak nganga kan).haha! nie time aku kecik mula2.kra fezpic aku lah.umo setaun kot~kat kelantan,rsanya.tapi sy bukan anak kelantan yeh! penang maliii..hehehe..jom tengok lagi!

nie da bsaq skit dah....2 taun camtu~tak comey lah..haha! then,
nie plak da 2 taun setengah...p zoo~
haha! da 4 taun ohh....ngan kezen aku,uzair~
bangga ohh..menang nasyid time pasti dlu.ta men ar pi kemas..hahak
nie plak darjah 1~~time nie kak cah dpt adiah no 1 ha...
haha...da besaq!!! hahaa...time nie plak kan..form 1 ha~~cam justin bibiaq~haha!
hhahahaahaha! time dilanda kegemukkan! pipi hah~form 2~
ops...form 3! kuruih balik..skit la~haha.
men cubit pipi weh...ha...jgn jeles~time form 4!
n,laz...form 5! haha.pic ta leh bla arh.beli cj 7 oh bagi kat akak akuh.

hohoooii...cepat kan masa~dari kcik ke besaq,tak brubah2~aceh.tui2~


Newer Posts Older Posts