Friday, December 25, 2009

Wira

yeah..petang yang indah,yang sedang ujan renyai2 nie membuatkan aku rasa nak post banyak2 arini.lagipun time kemaz bilik tadi terjumpa balik cable usb dari laptop ke hp aku.so leh la aku nak pindah2 gmbar dengan senang.

ok...yang nak dikisahkan skarang..,sal sorang member sekelaz aku nieh. nama dia wira azhar bin alias.ayah nya yang sorang pengubat tradisional, guru silat yang terkenal dia nogori sembilan..ayah dia jugak seorang......ops! bkan nak cita sal ayah dia lah~hahaha..

wira nie time sem 1 dlu dia cam biasa jelah.kurang tonjol kan diri dengan luar.banyak masa dihabizkan dengan komputer smbil tengok muvie dan kisah2 nabi.then bla dapat result sem 1 yang menyecewakan sdikit,dia berazam la nak brubah...

then sem 2 nieh, dia da brubah sngat..banyak masa dihabizkan dengan bca ebook islamic,dia kaji hadis2 terdahulu...dia cba merungkai kisah dajjal,kaji kehidupan mesir,kaji sal firaun smua...gla arh.study pun rajin,kalah aku...(rajin sgt ke aku stdy??ko malaz lah saf!)terkejut aku....pas2 baru2 nieh dia ada kenal ngan sorang penganut agama protestan.dia pinjam holy bible dari orang tuh...satu2 page dia bca,selak..


tringat aku time program maal hijrah yang lazwik diadakan,ada satu slot tayangan sal dajjal iaitu The Arrival.wira lah jadi pencerita untuk menerangkan sal si dajjal nie.dari mak firaun sampai anak2 smua dia tunjuk.bagaimana adanya makluk bernama dajjal.teruja aku ngan ilmu yang dia ada....

hmm,ada juga ari kedua tuh,tetiba abang fesi tuh ckap 'ade spe2 dari muslimin nak ckap pasal erti hijrah???'.ttba wira bangun then dia berucap mcam2 sal hijrah.pastu dia kuarkan ayat2 yang ada menyebut pasal nabi muhammad s.a.w yang tersembunyi dalam bible.waa muka2 peserta cam kagum ngan jawapan dia berikan.pack! lengkap malah terlebih dari abg fesi tuh.hohoooo.dah tu, penutup dia ckap tuh,dia kuarkan ayat Ketika Cinta Bertasbih. (merubah duri jadi mawar la pe lah...).abiz satu audi gelak~klakar wira~

sebab dia gak aku jadik rajin skit la,smangat pas program tuh...rasa banyak benda masih belum terungkai di dunia nieh..mcam tu gak ngan ilmu...ayuh shabat skalian,kta cari ilmu untuk memudahkan jalan kita berjihad di jalan Allah~insyaallah

Firman Allah :

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum,sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri"
(Surah Ar-Ra'ad:ayat 11)

2 comments:

amie. said...

haha
wah bangge seh wira
ade owg wat post psl dye

tapi sajak ketika cinta bertasbih tu cannot go lah
haha
bgus lah dye
kagum2!
:)

:.ejaputri4ever:. said...

wow..kagum.....boleh jadi inspirasi..

Newer Posts Older Posts