Tuesday, February 24, 2009

Indahnya Kehijauan Alam

yeah~aku slalu online ym 24 jam.
tapi kadang2 aku idle sebab pegi berkebun seminggu dua nie.penat ke saf? mesti lah!! hahaha~
pagi tadi aku makan nasi goreng ngan ayam masak kicap...sambil2 makan tu aku memikirkan nak post apa dalam blog aku lagi~yalah,tengah2 ada mood nak post nie..baek post byk2.nanti kang tak da mood..terkedangla blog nie seminggu.

jadi,aku pun pegi la amik gmbar kebun sayur aku nie. dalam sebulan da aku usahakan,alhamdulillah pokok smua chat..lagipun kat penang baru start ujan.sebelum nie sampai sebulan lebih tak ujan...risau aku,takut pokok2 aku mati kedahagaan dan kepanasan(bahasa tah papakan?hahaha~).

hmm..pokok jagung ada la dalam 30 pokok,cili plak dalam 25 pokok,bendi dalam 30 pokok.korang tengok cam senang kan?susah weih...bukan senang nak tanam,dengan serangan serangga perosak tah papa tu.bleh lemah wooo semangat nak berkebun nie.huhuhu..byangkan la arini smua pokok macam dalam pic nie,subur elok ja...ttba esk pagi bangun tengok2!! smua layu..abiz~~

tapi kebaikan pokok2 aku nie,dia tak menggunakan baja urea dan kimia 1% pun.ha.....tu la susah nak jaga.then,yang bez tu makcik zura datang umah aku laz week.dia kata "safwan,nanti berbuah jagung tu,makcik tempah 10 ye".waa,aku da hampir2 jadi usahawan dan petani moden nie! hohohoho(gelak megah).
insyaallah nanti kalau da berbuah aku tunjuk gmbar dia lagi.

nie plak pokok cactus ngan pokok cypuasa.aku baru beli kat nursery semalam.lawa kan~~



peace!!!

2 comments:

raihatulwirdah said...

haha aku pun tanam cili gak.. byk hasilnye time nak tgu result nih..

oreo said...

weyh!!!
aku punya kaktus yg nama si jagung tuh dah nazak~ batang dy dah kuning2 sedih aaaaa

Newer Posts Older Posts