Tuesday, October 11, 2011

Family Coffee~

coffee beans~

ngullpp ngullpp nguuuulllluppp! aaaaarh~~
sedapnya coffee nieh~ :-)
dapat rasa dak camna sedapnya aku minum nie? haha,jeles ar tu :p

aku tak ska eja 'kopi'.tapi 'coffee' nampak nais lagi kan ;-)

ckap sal family coffee nieh kan,sebenaqnya boleh dikatakan lah ha...minuman faveret satu family aku.ckap ja coffee apa....espresso? latte? americano? rasanya dah suma jenih dah try.jangan sembang coffee yang kat malaysia lah.bukan coffee jantan,radix,tokguru kambing suma tu....ahaha~

tapi radix memang da jadi kewajiban lah ha.kira awal pagi pas subuh, MAI SECAWAN~
then petang nak masuk maghrib sambil layan cita tv3 Soffiya tu...MAI SECAWAN~haha...


tu wajib uh~da kat 5 taun dah aku minum radix.kajian ckap dy decaffiene.so elok la untuk orang yang takut pening or migrain.kalau untuk orang kencing maneh,boleh dapatkan Radix Diet.cuma bezanya kurang maneh skit la :-)

cuma kadang2 petang tu la tukaq coffee laen ha~tapi fez skali meh kita tow...bapa jenih coffee yang ada~(yang penah aku minum lah..tu aku tow tu.kalau tak silap btoi2 banyak uh...ada kat 20 suma~hehe)

1) Espresso
2) Latte
3) Mocha
4) Shot of Dark
5) Black Coffee
6) Machiato
7) Cappucino
8) Double Shot Espresso

erm! dalam coffee nie suma ada la caffiene dy ha.cuma bagi yang tak mau ada caffiene tu,boleh cari kat supermarket yang ada label 'decaffiene'.pernah aku tengok brand Nestle tu.cuma antara brand yang termantop aku try....Davidoff~bancuh secawan,satu dapoq harum....

dalam tiga nie,dua ja aku sempat rasa.Rich Aroma ngan 57 Espresso.
yang rich aroma tu kalau tak silap dy dalam kategori Americano.yang 57 tu campuran Dark + Espresso.57 tu means dy punya degree of roasting ha...kebanyakkan yang membezakan antara jenis2 coffee nie kan,cara dorang roast + brapa banyak creamer/milk yang dimasukkan + cara penyediaan.tu jadi laen2 jenis.

sampaikan kalau kedai2 coffee cam coffee beans suma tu,dorang ada mesin khas la untuk penyediaan + dorang tow brapa ratio creamer yang dimasukkan dalam coffee tu.ha~~okeh~

seyes panjang story kalau nak aku cita kan....
cuma kat snie aku nak gtau sebenaqnya,

"KALAU NAK PIKAT HATI AKU,WAT LA COFFEE SEDAP2! AROMA TU PENTING YE".

hahaha...

latte yang tak beberapa nak jadi...tapi bgi aku ok la tu kan..hehe~

2 comments:

dib. said...

no way. coffee campur krimer sangat tak asli! yang itam lah best, pekat kot~~ HAHA.go americano go!

Cik Jannah said...

aku minum air teh ja.

Newer Posts Older Posts